Šarišský hackathon sa v Prešove už po druhýkrát tešil veľkému záujmu nadšených programátorov, informatikov či študentov. Tí opäť dali hlavy dokopy a vymysleli šikovné nápady a riešenia, ktoré pomôžu nielen Prešovu a jeho obyvateľom, ale aj turistom.

 

Druhého Šarišského hackathonu sa v Prešove zúčastnilo 8 tímov, ktoré tvorilo približne 40 programátorov. Tí z otvorených dát „uvarili“ nové aplikácie a webové stránky na skvalitnenie života nielen v Prešove, ale v celom Prešovskom kraji.

O najlepších projektoch rozhodli skúsení odborníci, ktorí udelili zaujímavé finančné odmeny aj špeciálne ceny.

Programátori navrhli ďalšie šikovné riešenia pre Prešov

Celkovým víťazom sa stal Marek Gogoľ, absolvent SPŠ elektrotechnickej v Prešove, ktorý vyhral s projektom Kam PO. Marek si odniesol finančnú odmenu vo výške 3000 eur. Jeho webová stránka má pomôcť žiakom základných škôl vyriešiť dilemu, ktorú strednú školu si vybrať. Jeho funkčná webová stránka www.kampo.sk mapuje všetky stredné školy v Prešovskom kraji. Obsahuje aj ich hodnotenie, príbehy či dotazník, prostredníctvom ktorého môže žiak zistiť svoje zameranie.

Programátori navrhli ďalšie šikovné riešenia pre Prešov

Striebornú priečku a 2000 eur získal A-team z Technickej univerzity v Košiciach, ktorý predstavil projekt POseparujme! Táto aplikácia ukáže, kde sú umiestnené kontajnery na separovaný zber či veľkoobjemové kontajnery, a obsahuje aj harmonogram ich vývozu.

Tretie miesto a finančná odmena 1000 eur patrili tímu Liquid Team z Popradu, ktorý vytvoril aplikáciu mesto.digital. Tá nastavuje poslancom „zrkadlo“ – šikovná appka rozlíši hlasovania poslancov a pomôže voličom zorientovať sa.

Programátori navrhli ďalšie šikovné riešenia pre Prešov

Okrem týchto vzniklo na 2. Šarišskom hackathone aj niekoľko ďalších zaujímavých a užitočných aplikácií, ktoré sa venujú napríklad aj databáze kultúrnych a športových podujatí v meste, mapovaniu voľných parkovacích miest či volebných miestností v Prešove.

Počas piatkovej panelovej diskusie vystúpil študent SPŠ Elektrotechnickej v Prešove Patrik Mosorjak, ktorý spolu so zástupcom referátu IT Mestského úradu v Prešove Matúšom Vencúrikom po prvýkrát verejne odprezentoval vizuál stránky SMARTCITY.

Organizátorom 2. Šarišského hackathonu bolo mesto Prešov v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom, Prešovskou univerzitou v Prešove a SPŠ elektrotechnickou v Prešove.

Fotografie a videá z programátorského maratónu môžete nájsť na stránke https://sarisskyhackathon.sk/galerie/foto-galeria-2-sh-2019/

Video galériu na stránke: https://sarisskyhackathon.sk/galerie/video-galeria/

 

 

Výsledky 2. Šarišského hackathonu:

  • 1. miesto: Tím Marek (Marek Gogoľ)
  • 2. miesto: A-team
  • 3. miesto: Liquid

Ďalšie ocenenia:

  • Cena Antik Telecom: The Voice
  • Cena NDCon: The Voice
  • Cena AmiNet: A-team
  • Cena Dianovum a Futurisiq: Static Void
  • Cena PU: Slovak Micro Team
  • Cena Eperia: Kód team
  • Cena Here: Slovak Micro Team
  • Cena Here: OznamyPrešov

Zdroj: https://www.presov.sk/oznamy/programatori-navrhli-dalsie-sikovne-riesenia-pre-presov.html