Prešov sa od 18. do 20. mája stane centrom programátorov. Vďaka otvoreným dátam budú tvoriť aplikácie, ktoré môžu využiť nielen Prešovčania, ale ktokoľvek.

Cieľom prvého Šarišského Hackathonu je ukázať, ako sa dajú využiť inovácie v praxi. Ide o tvorivé stretnutie, na ktorom sa stretnú programátori, dátoví analytici, dizajnéri, grafici, študenti a ďalší. Účastníci vytvoria tímy, ktoré budú pracovať na zvolenom zadaní z oblasti dopravy a mobility, ekonomiky či geografie. Budú sa tvoriť mobilné aplikácie, weby a kreatívne využívať dostupné dáta a informácie.

Programátori môžu efektívne využiť údaje o mestskej hromadnej doprave, zaujímavo vizualizovať geo dáta mesta, prepojiť údaje z ekonomickej oblasti samosprávy a tvoriť jednoduché a inovatívne riešenia v prospech Prešovčanov a všetkých, ktorých tieto aplikácie oslovia.

Mesto Prešov poskytuje najviac otvorených dát spomedzi všetkých samospráv. Získalo tiež prestížne ocenenie CENA ITAPA 2017. Aj preto sa na jeho pôde uskutoční aj tento prvý programátorský maratón.

Programovať sa bude v zasadačke MsÚ na Jarkovej ulici 24 a tiež v priestoroch SPŠ Elektrotechnickej na Plzenskej ulici. Tvorcovia najlepších aplikácií budú odmenení finančnými cenami.

Súčasťou 1. Šarišského hackhathónu bude aj panelová diskusia s odborníkmi, ktorá sa uskutoční po slávnostnom otvorení podujatia, ktoré bude v piatok 18. 5. 2018 o 13.00 h v zasadačke MsÚ na Jarkovej ulici 24.